Renske's Blog - Augustus 2015

Vakantiestress

Wie heeft het niet? Ik wel, al dat geregel. Hondjes achterlaten. Je kent het wel.

Voor onze hondjes is het ook stress, ze voelen al lang dat we gaan. Mogen we mee? Blijven we thuis? Gaan we naar Elma waar Huub en Tex ook zijn? Voor de zekerheid wijken ze niet meer van mijn zijde.

En dat geldt niet alleen voor de vakantie, maar ook als we bijvoorbeeld een weekeinde naar een hondenshow gaan. In dat geval gaan Bodrum en Beyaz mee. Ze kennen het precies. Uren in de bus, waar ze speciaal een stoel voor zichzelf hebben.

 

Dan nog uren wachten tot dat de stand is opgebouwd, en dan eindelijk is het zover!! Naar het hotel. Uitgelaten rennen ze over het bed. “Vannacht slapen we bij het baasje op bed” ! Buiten het hotel al die vlaggen uitzetten. Heerlijk vinden ze dat. ’s Morgens lekker uitslapen, als de baasjes ontbijten en dan naar de hondenshow. In Rotterdam meer dan 3000 andere hondjes. Normaal blaffen ze hun kop eraf als ze een andere hond tegenkomen (behalve als het een teckel is), maar tussen zoveel honden houden ze hun gemak.

Dit alles levert veel stress op. Als we dan ook weer thuis zijn, liggen ze de hele dag tussen de fleecedeken te slapen, zo van “ik ben er even niet”. Als ze dan ’s avonds op mijn schoot liggen, zie ik het al, losse haartjes op mijn broek. Door de stress gaat hun omega 3 in hun bloed razendsnel omlaag en het loslaten van de haartjes is dan een feit. Dan begin ik meteen een schepje Golddust over hun eten te doen en een week later zijn ze weer op hun best. Zouden zo naar de show kunnen en dan zouden ze alles winnen natuurlijk. BEST IN SHOW!

Dus, op vakantie geweest, met of zonder de hondjes??? Een schepje Golddust doet wonderen. 

Golddust hoe het werkt?

Golddust is een plantaardig omega 3 vetzuur. Er is ook omega 6 en in het bloed van mens en dier is de optimale verhouding tussen omega 3 en 6 als 1:2. Dus twee maal zoveel omega 6 dan 3. Bij stress verbruikt een lichaam zeer veel omega 3 terwijl omega 6 zich stapelt. Wanneer omega 3 dan niet wordt aangevuld, zie je soms een verhouding van omega 3:6, als maar liefst 1: 25 of meer. Dit is dus veel te veel omega 6 in verhouding tot omega 3. De eerste symptomen zijn dan: haren verliezen, gras eten, krabben, hypergedrag of angst. Omega 6 is een linolzuur wat in vele grondstoffen aanwezig is. Bij een teveel van de omega 6 in het bloed, ontstaan er ook ontstekingen zoals, oorontsteking, huidontsteking, voorhuidontsteking, oogontsteking en kan een begin zijn van chronische ontstekingen. Linolzuur is ook heel veel aanwezig in kippenvet. Vaak denken mensen dat hun hond of kat niet tegen kippeneiwitten kan of zelfs allergisch is voor kip, maar meestal gaat het om het vet. Als er al een teveel aan omega 6 (linolzuur) is ten opzichte van omega 3, dan zie je vaak een acute verslechtering bij het voeren van een product met kippenvet en te weinig omega 3.

In onze nieuwe lijn, droogvoer met de kwaliteit van vers, is hier rekening mee gehouden. Zo zit er bijvoorbeeld geen kippenvet of andere kipbestanddelen in de lamsbrok, zalmbrok en de brok eend & konijn. In de brok met witvis is wel kippenvet aanwezig, maar daar heb ik dan weer voldoende omega 3 tegenover gezet. De verhouding hierin is omega 3 : omega 6 als 15.1 : 28.1.

Het beste te doen bij problemen door een tekort aan omega 3, is het voeren van onze brokken van verse zalm. Deze brok heeft een verhouding van omega 3 : omega 6 als 3.9 : 0.9. dus 4 keer zoveel 3 als 6. Aangevuld met Golddust over het eten. Lekker met wat Renske vers zalm. Smullllllen!!!

Mijn blog van vorige maand ging over onze droogvoerlijn ‘Droog met de kwaliteit van vers’. Deze week kregen we een hele leuke mail van een tevreden klant binnen. Deze is te lezen op onze Facebook pagina.