Renske's Blog - Februari 2015

Voorjaar 2009

Druk druk druk. Over een paar dagen gaan Jan en ik er even tussenuit. Naar Turkije! Naar de zon. Side heeft het al lang in de gaten. Ze wijkt geen meter meer van mijn voeten en als ik ’s avonds ga zitten, springt ze meteen op mijn schoot om er zeker van te zijn dat zij ook mee gaat. Dat kan natuurlijk niet en ik aai haar over haar buikje. Tot mijn grote schrik zie ik dat er melk uit haar tepeltjes komt. Wat is dit nu?! Ik voel haar buikje en ja hoor ik voel kleine plopjes. SIDE DRACHTIG??? Hoe kan dit??

 

Ik heb ze zeker weten uit elkaar gehouden. Dit moet van Bodrum zijn ‘haar zoon’! En nu? Onze vakantie??? Ik vertel het Jan en de kinderen en zij zeggen ‘Gaan jullie maar, wij passen op Side’. Nog geen dag weg of ze begint al. Elma, hoog zwanger van de tweede, heeft de hele nacht bij haar gezeten. De volgende ochtend in alle vroegte naar de dierenarts en om half zeven belt ze eindelijk. ‘Side heeft een pup en als ik me niet vergis is hij WIT. Ik maak een foto en zodra hij droog is en stuur hem jullie’. En ja, hij is inderdaad wit, met prachtige zilveren vlekken en zilveren oortjes en tan op zijn snuitje.

Thuis gekomen was het liefde op het eerste gezicht. We noemen hem Beyaz. Beyaz betekent wit in het Turks. Beyaz is nu vijf jaar. Hij is ontzettend braaf en prachtig om te zien. Hij krijgt daarom overal waar we komen veel aandacht. Hij is twee keer verliefd geweest en heeft nu 9 kinderen. Allemaal zijn ze bijzonder mooi met veel zilver, maar niet met wit. En het allerbelangrijkste hij is KERNGEZOND. Dit is niet alleen geluk….we kunnen er ook wat aan deze gezondheid doen! Bijvoorbeeld bij KRIEBELS.

Jeuk, krabben, kriebels.
Steeds vaker reageren dieren op voeding. Dit uit zich dan in o.a. jeuk en krabben, kale plekken en haaruitval. Maar ook wel in diarree, buikpijn, tranende oogjes, ontstekingen en zelfs depressies. Dit zijn tekenen van het lichaam en daar moet je aandacht aan schenken. Sommige overgevoeligheden kunnen zich opbouwen. Eerst is er dan een lichte reactie op een voedingsmiddel, maar later kan het een allergie worden, bijvoorbeeld voor kip of visolie. Hoe vaker een bepaalde stof gegeten wordt, hoe sneller een allergie ontwikkelt. Daarom is het bij honden en katten, net als bij mensen, zeer aan te raden om vooral af te wisselen met voeding. Iedere dag iets anders. Dat is belangrijk. Koop daarom liever zes verschillende soorten droog van 2 kilogram, bijvoorbeeld lam, kip, eend/konijn, vis, zalm, kalkoen enz. dan één zak van 12 kilogram. Heeft het dier al een reactie van een bepaalde voedingstof, bijvoorbeeld kip, laat dat dan uit het dieet. Let echter wel op, want de meeste voeders waar gesuggereerd wordt dat er bijvoorbeeld lam of een andere vleessoort in zit, bevat dan meestal toch nog kippenvetten en kippendigest. Dit geldt voor alles waar allergisch op wordt gereageerd. Echt uitsluiten dus!

Is het een allergie of intolerantie?
Bij voedselallergie reageert het lichaam direct. Het immuunsysteem maakt antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voeding. Die antistoffen zorgen voor lichamelijke reactie. Voedingsintolerantie gebeurt niet in het immuunsysteem, maar in het verteringssysteem. Het lichaam kan een bepaalde stof niet verteren. Het kan dan ook uren duren en zelfs een hele dag voordat de reactie komt.

Wat te doen?
Variëren met voeding. Ook met het droog en het vers. Houd een dagboek bij en vooral LEES DE INGREDIENTENLIJST OP DE VERPAKKING. Let op de kleinste dingen bijvoorbeeld visolie. Geef het dier dat wat het nog nooit gehad heeft en bouw het dan uit. Vraag hulp aan een voedingsdeskundige. Het is even zoeken, maar het loont echt. Hulptroepen zijn onderweg! We beginnen op de huishoudbeurs.

Ik wens jullie veel sterkte en wijsheid en een supergezond huisdier.

Lieve groetjes en misschien tot ziens.. RENSKE

P.S. Beyaz en Bodrum zijn ook op de Huishoudbeurs.